Trendet më të fundit të shëndetit, stilit të jetesës dhe kulturës pop, të ofruara për ju!
 

Fb Në. Tw. Bëhu

A ËSHTË KOLAGJENI I HIDROLIZUAR NJË KURË MREKULLORE?

ËSHTË KOLAGJEN I HIDROLIZUAR NJË KURË MREKULLORE-min

Kolagjeni i hidrolizuar mund të ndihmojë në promovimin e shëndetit të kockave, forcimin e kyçeve dhe përmirësimin e pamjes së lëkurës. Megjithatë, shumë polemika rreth përdorimit të kësaj proteine, dhe ju mund të dëshironi të keni kujdes gjatë përdorimit të saj.

Bota moderne vazhdon të rritet dhe fusha e suplementeve na jep diçka për t'u frikësuar çdo ditë tjetër. Suplementet e kolagjenit të hidrolizuar (HC) përmbajnë kolagjen që është zbërthyer në grimca të vogla për t'i bërë ato lehtësisht të biodisponueshme. Kolagjeni i hidrolizuar ka grumbulluar një mjegull të madhe në tregun botëror dhe zakonisht quhet një kurë mrekullie. Pretendohet se ndihmon në forcimin e nyjeve, promovon shëndetin e kockave dhe ruan një pamje më rinore të lëkurës. Megjithatë, shumë polemika rrethojnë përdorimin e kolagjenit të hidrolizuar, kryesisht për shkak se nuk ka rregulla të duhura për të udhëhequr prodhimin, përdorimin, dozën dhe aspekte të tjera. Ky artikull shpjegon se çfarë është kolagjeni i hidrolizuar dhe shqyrton disa nga pretendimet e tij.

Kuptimi i kolagjenit të hidrolizuar

Përpara se të shkojmë te detajet e vogla në lidhje me pretendimet në lidhje me përdorimin e kolagjenit të hidrolizuar, le të shqyrtojmë së pari se çfarë është. Kolagjeni i hidrolizuar i referohet kolagjenit që është zbërthyer në grimca lehtësisht të absorbueshme. Për shkak të rritjes së biodisponueshmërisë së tij, besohet se kolagjeni i hidrolizuar dhe suplementet e tij mund të ndihmojnë me gjithçka, duke përfshirë rritjen e masës kockore dhe forcimin e kyçeve.

Për të vlerësuar plotësisht kolagjenin e hidrolizuar, duhet të kuptoni kolagjenin. Është një proteinë e bollshme që gjendet në lëkurën e kokës, mishrat e dhëmbëve, sytë, lëkurën, dhëmbët, kockat, kyçet, etj. Si i tillë, kolagjeni është jashtëzakonisht i rëndësishëm për trupin dhe përmirëson kushtet për qelizat dhe indet. Plakja vjen me ulje të niveleve dhe fuqisë së kolagjenit; prandaj njerëzit marrin suplemente të kolagjenit të hidrolizuar për të rritur nivelet e kolagjenit në trup dhe për të përmirësuar funksionalitetin e tij.

Burimet e kolagjenit të hidrolizuar

Kolagjeni është me të vërtetë i rëndësishëm për trupin, në mënyrë që kockat, nyjet, dhëmbët dhe kushtet e lëkurës të mos përkeqësohen. Për një kohë të gjatë, kolagjeni i hidrolizuar është prodhuar nga burime shtazore. Për shembull, lopët dhe derrat janë bërë të dobishëm në sigurimin e lëndëve të para të konvertuara në kolagjen të hidrolizuar.

Për më tepër, përparimet më të fundit shkencore kanë ofruar burime të tjera të kolagjenit të hidrolizuar. Për shembull, studimet kanë treguar se burime të ndryshme detare, duke përfshirë luspat, lëkurën dhe kockat e kafshëve të ndryshme, mund të prodhojnë kolagjen të hidrolizuar me cilësi të lartë. Përveç kësaj, kandil deti, butak dhe jovertebrorë të ndryshëm janë gjithashtu burime të mira të kolagjenit të hidrolizuar. Në disa raste, lloje të veçanta bretkosash me origjinë mongole dhe kineze, si dhe këmbët dhe këmbët e disa kafshëve, janë përdorur gjithashtu për të bërë kolagjen të hidrolizuar.

Përfitimet e mundshme shëndetësore të kolagjenit të hidrolizuar

Kolagjeni i hidrolizuar supozohet se ka shumë përfitime shëndetësore. Këtu janë disa pretendime të zakonshme në lidhje me potencialet e kolagjenit të hidrolizuar;

i. Mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës

Një nga pretendimet kryesore në lidhje me potencialet e kolagjenit të hidrolizuar është parandalimi dhe trajtimi i osteoporozës. Osteoporoza është një formë e artritit që prek kockat dhe është një problem i zakonshëm në mesin e të moshuarve, dhe natyrisht edhe tek të rinjtë. Disa studime, duke përfshirë një të kryer në vitin 2010, sugjerojnë se kolagjeni i hidrolizuar rrit masën e kockave dhe muskujve, duke reduktuar shanset që dikush të vuajë nga gjendja dhe ndihmon në trajtimin e tij gjithashtu. Në një studim tjetër të fundit, ishte e qartë se marrja e dozave ditore të peptideve të kolagjenit/kolagjenit të hidrolizuar rrit shënuesit për zvogëlimin e degradimit të kockave dhe përmirësimin e densitetit mineral. Megjithatë, ka nevojë për studime të mëtejshme për të deklaruar me besim se sa mirë suplementet HC mund të ndihmojnë në luftimin e osteoporozës.

ii. Mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes së kyçeve

Dhimbjet e kyçeve janë të zakonshme, por ato përkeqësohen me kalimin e moshës. Është interesante se besohet se hidroliza e kolagjenit ose kolagjeni i hidrolizuar mund të ndihmojnë në reduktimin e dhimbjeve të tilla. Arsyeja kryesore që qëndron pas kësaj është se kërci i kyçeve përbëhet nga kolagjeni dhe ndërsa ky i fundit zvogëlohet, dhimbjet e kyçeve dalin në sipërfaqe dhe bëhen më të forta. Rrjedhimisht, njerëzit marrin kolagjen të hidrolizuar për të rritur nivelet e kolagjenit në kërcin e kyçeve, duke shpresuar që të luftojnë dhimbjen në nyje.

Për më tepër, dhimbjet e kyçeve mund të rezultojnë gjithashtu nga disa kushte themelore, duke përfshirë osteoartritin, një formë e artritit që prek kockat. Studimet sugjerojnë se marrja e hidrolizit të kolagjenit ose suplementeve të tij mund të ndihmojë gjithashtu në luftimin e dhimbjeve të tilla. Megjithatë, është e paqartë nëse marrja e kolagjenit nga burimet dietike, duke përfshirë prerjet e mishit, mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e dhimbjeve të kyçeve. Kjo për shkak se ndërsa disa studime mbi marrëdhënien midis hidrolizimit të kolagjenit dhe dhimbjeve të kyçeve kanë treguar përmirësime në këtë të fundit, janë përdorur sasi shumë të larta të suplementeve të hidrolizimit të kolagjenit dhe kolagjeni i marrë nga dieta mund të mos jetë domosdoshmërisht i barabartë me të.

iii. Mund të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes së lëkurës dhe rregullimin e rrudhave

Rrudhat janë një domosdoshmëri kur njeriu përparon në moshë dhe mezi mund të bëjë asgjë për t'i luftuar ato. Megjithatë, studimet sugjerojnë se suplementet e hidrolizës së kolagjenit mund të ndihmojnë në rregullimin e rrudhave të parakohshme, duke rritur gjendjen e lëkurës. Argumenti që qëndron pas kësaj është se përbërësi kryesor i lëkurës është proteina e kolagjenit dhe ka kuptim vetëm që rritja e saj do të përmirësojë gjendjen e lëkurës.

Për më tepër, më shumë studime duket se theksojnë se rritja e marrjes së kolagjenit mund të zvogëlojë shënuesit e plakjes. Për shembull, një studim 12-javor i dha një popullsie mostër racione ditore prej 1 g hidrolizues kolagjeni ose placebo për tre muaj dhe vëzhgoi efektet në rrudhje. Ishte e qartë në fund të 12 javëve se suplementet e kolagjenit të hidrolizuar jo vetëm që e bëjnë lëkurën më elastike dhe më të shndritshme, por edhe shërojnë rrudhat. Përveç kësaj, shtesat e kolagjenit janë marrë për të përmirësuar plagët në lëkurë dhe FDA miratoi përdorime të tilla, duke përfshirë përdorimin e implanteve të kolagjenit. Megjithatë, studimet nëse kolagjeni mund të ndihmojë në rritjen e strukturës së lëkurës janë subjekt i shqyrtimit dhe një përdorim i tillë nuk mund të thuhet me siguri për momentin.

Kini parasysh sigurinë tuaj së pari

Bota e suplementeve premton shumë magji dhe kura të mrekullueshme, prandaj duhet të jeni të kujdesshëm për atë që hyn në trupin tuaj. Ndërsa kolagjeni mund të ketë shumë potenciale, siç shihet më sipër, disa kompani i etiketojnë gabimisht produktet dhe bëjnë pretendime të rreme për kolagjenin e hidrolizuar. Kjo e ka shtyrë FDA-në të ndalojë produkte të veçanta të bëra nga kjo proteinë. Megjithatë, duhet të keni kujdes sepse jo të gjitha produktet ofrojnë atë që pretendojnë se mund të bëjnë.

Përfundim

Kolagjeni i hidrolizuar i referohet proteinës së kolagjenit të thyer në grimca ekstra të vogla për të rritur përthithjen. Suplementet e tij mund të ndihmojnë trupin në mënyra të ndryshme, duke përfshirë zvogëlimin e dhimbjeve të kyçeve, luftimin e osteoporozës dhe rritjen e kushteve të lëkurës. Megjithatë, disa produkte me kolagjen të hidrolizuar e mbivlerësojnë atë që proteina mund të bëjë, duke bërë të nevojshme që të keni kujdes gjatë përdorimit të produkteve të tilla.

Etiketat e postimeve:

MS, Specialisti i gjumit në Universitetin e Tartu Duke përdorur përvojën e fituar akademike dhe profesionale, unë këshilloj pacientët me ankesa të ndryshme për shëndetin mendor - humor depresiv, nervozizëm, mungesë energjie dhe interesi, çrregullime të gjumit, sulme paniku, mendime obsesive dhe ankth, vështirësi në përqendrim, dhe stresi. Në kohën time të lirë, më pëlqen të pikturoj dhe të bëj shëtitje të gjata në plazh. Një nga obsesionet e mia të fundit është sudoku - një aktivitet i mrekullueshëm për të qetësuar një mendje të shqetësuar.

Ju nuk keni leje për t'u regjistruar
.mkdf-page-footer .mkdf-footer-bottom-holder .mkdf-grid { gjerësia:100% !i rëndësishëm; }