Trendet më të fundit të shëndetit, stilit të jetesës dhe kulturës pop, të ofruara për ju!
 

Fb Në. Tw. Bëhu

PËRFITIMET, PËRDORIMET DHE EFEKTET ANËSORE TË TËrfilit të kuq

PËRFITIMET, PËRDORIMET DHE EFEKTET ANËSORE TË TËrfilit të kuq-min.

Tërfili i kuq quhet edhe Trifolium pretense, një bimë barishtore në ngjyrë rozë të errët, vendase në Azi, Amerikën e Veriut dhe Evropë. Është një bimë bimore e lidhur me familjen e bishtajave të bizeleve dhe fasuleve.

Në shëndetësi, tërfili i kuq përdoret në diagnostikimin e komplikimeve të frymëmarrjes si kolla e mirë, astma dhe bronkiti. Gjithashtu, mund të trajtojë çrregullime të lëkurës si psoriasis dhe ekzema, si dhe kushte inflamatore si artriti dhe sfidat e shëndetit të grave. Ato përmbajnë gjithashtu nivele të larta të izoflavoneve. Këto substanca veprojnë si fitoestrogjene të cilat janë kimikate që i ngjajnë estrogjenit në hormonin femëror. Disa raste po rriten sot nga mangësitë ushqimore, problemet me menstruacionet dhe mosfunksionimet e tjera të trupit. Pjesa e lulëzuar e tërfilit të kuq përdoret si ekstrakt, garniturë ose ushqimore. Prandaj, duhet të krijohet një zgjidhje për të fuqizuar shoqërinë. Ky artikull do të shpjegojë përfitimet, përdorimet dhe efektet anësore të tërfilit të kuq.

Përfitimet shëndetësore

Lehtëson djersitjet e natës dhe të nxehtit

Meqenëse tërfili i kuq është i ngarkuar me izoflavone, njerëzit besojnë se ai ndihmon në uljen e ashpërsisë dhe shpeshtësisë së simptomave të caktuara të menopauzës, të tilla si ndezjet e nxehta dhe djersitjet gjatë natës. Shkencëtarët kanë zbuluar se kjo bimë ka efekte pozitive në simptomat e menopauzës. Hulumtimi i kryer në vitin 2017 u ofroi 59 grave një suplement me baktere miqësore dhe tërfili të kuq, duke demonstruar se ato treguan një rënie të dukshme të djersitjeve gjatë natës dhe ndezjeve të nxehta. Në mënyrë të ngjashme, një studim i kryer në vitin 2016 nga revista e Gynecology and Obstetrics zbuloi se tërfili i kuq ul afshet e nxehta. Sasia, veçanërisht në gratë me epidemi ekstreme të nxehtësisë – që përjetojnë pesë ose më shumë në ditë. Tërfili i kuq mund të ndihmojë në simptoma të tjera që lidhen me menopauzën, të tilla si ankthi, depresioni dhe thatësia vaginale, megjithëse nevojiten ende kërkime për të shpjeguar këtë bimë.

Rrit dendësinë e kockave tek gratë në menopauzë

Rënia e estrogjenit qarkullues në fazën e menopauzës rezulton në humbje kockore, e cila pas njëfarë kohe mund të përfundojë në osteoporozë. Tërfili i kuq ka një shumëllojshmëri fitoestrogjenesh të njohur si izoflavone, i cili imiton estrogjenin që gjendet në trupin e njeriut. Hulumtimi i kryer në vitin 2015 nga një universitet në Danimarkë ofroi tërfil të kuq për 60 gra normale në menopauzë, rrjedhimisht për 3 muaj. Ai tregoi se komponimet e kësaj bime mund të përshpejtojnë sintezën e kockave të reja, të rrisin densitetin e kockave dhe të vonojnë shkallën e eliminimit të kalciumit nga indet e eshtrave për t'u futur në qarkullimin e gjakut.

Mbështet shëndetin e zemrës

Disa studime tregojnë se tërfili i kuq mund të përmirësojë shëndetin e zemrës tek gratë pas menopauzës. Izoflavonet në këtë bimë mendohet se qëndrojnë pas këtyre efekteve. Një rishikim i kryer në vitin 2006 në një universitet të caktuar në Çikago zbuloi se ekstraktet nga tërfili i kuq zvogëlojnë sasinë e një sërë yndyrash që gjenden në gjak të njohura si trigliceride, ndërsa rritin nivelet e kolesterolit HDL 'të mirë'. Një studim tjetër i bërë në gratë pas menopauzës që konsumuan tërfil të kuq për 4 muaj deri në një vit, rriti shëndetin e zemrës së tyre. Kjo ishte për shkak të një rritje të dukshme të kolesterolit HDL dhe një rënie në nivelet e përgjithshme dhe të kolesterolit LDL. Në vitin 2015, një studim i kryer në 147 gra me simptoma pas menopauzës zbuloi se konsumimi i 50 miligramë Rimostil (tërfili i kuq) në ditë për një vit të vetëm uli kolesterolin e ‘keq’ LDL me 12 për qind. Kështu, studiuesit arritën në përfundimin se studimi duhet të kryhet më shumë pavarësisht nga disa rezultate.

Favorizon shëndetin e flokëve dhe lëkurës

Njerëzit tradicionalë përdorën tërfilin e kuq për të përmirësuar shëndetin e lëkurës dhe flokëve. Hulumtimi modern në këtë aspekt duket inkurajues, por nevojiten më shumë studime për të shtuar më shumë përfitime. Hulumtimi i kryer me 30 burra që përdornin tërfil të kuq në lëkurën e kokës çdo ditë për katër muaj, tregoi një rritje prej 13% në ciklin e rritjes së flokëve (faza anagen) dhe një rënie prej 29 për qind në humbjen e flokëve (telogjen). Një studim tjetër i kryer në 109 gra në postmenopauzë tregoi se konsumimi i 80 miligramëve nga produktet e tërfilit të kuq për 3 muaj rriti dukshëm pamjen e flokëve dhe lëkurën e pjesëmarrësve, cilësinë e përgjithshme dhe strukturën.

Përdor

Tërfili i kuq përdoret shpesh në trajtimin e kollës së mirë dhe kushteve të ndryshme të lidhura me fytin si dhimbjet e fytit dhe bronkitin. Tërfili i kuq si tinkturë ndihmon në diagnostikimin e komplikimeve të lëkurës si psoriasis dhe ekzema. Për më tepër, ajo është bërë e njohur në të gjithë Amerikën e Jugut si një bimë foragjere për përmirësimin e cilësisë së tokës.

Efektet anësore

Edhe pse efektet anësore janë të pakta, disa përfshijnë menstruacione të zgjatura, njolla vaginale, të përziera, dhimbje koke dhe acarim të lëkurës. Për më tepër, pak raste të raportuara, por efekte anësore të rrezikshme të tërfilit të kuq. Një raport i vitit 2007 tregoi se një grua 53-vjeçare përjetoi gjakderdhje subaraknoidale, e cila ishte një shumëllojshmëri goditjesh pas konsumimit të një suplementi prej 250 gramësh të tërfilit të kuq dhe 8 barishteve të tjera për të diagnostikuar ndezjet e nxehta. Prandaj, hemorragjia lidhej drejtpërdrejt me tërfilin e kuq. Një studim tjetër i kryer mbi një grua 52 vjeç zbuloi të vjella ekstreme dhe dhimbje stomaku pas konsumimit të 430 miligramëve të këtij produkti radhazi për tre ditë. Mjekët zbuluan se ky ekstrakt ndërhynte me metotreksatin, një ilaç për psoriazën.

Ndërveprimet e drogës

Bimët e ndryshme natyrore ndërhyjnë në efikasitetin e barnave që përdoren. Në mënyrë të veçantë, tërfili i kuq ndërhyn me metotreksatin, kontraceptivët oralë, tamoksifenin, medikamentet e terapisë së zëvendësimit të hormoneve dhe holluesit e gjakut si Plavix ose aspirina. Kohët e fundit, u krye një hulumtim në 88 gra që konsumonin tamoxifen (ilaçe për kancerin e gjirit) dhe u vërtetua se nuk kishte efekte anësore të dëmshme ose ndërveprime të barnave gjatë këtij ilaçi. Megjithatë, duhet pasur kujdes kur përdorni tamoxifen dhe tërfil të kuq derisa mjekët të kenë të dhëna sigurie. Për shkak të gamës së gjerë të ndërveprimeve të mundshme të barnave për tërfilin e kuq dhe informacionit të pakët mbi këtë aspekt, komunikoni me mjekët përpara se të filloni suplementet e reja.

Përfundim

Medikamentet tradicionale përdorën tërfilin e kuq si barishte për të diagnostikuar një sërë kushtesh shëndetësore, duke përfshirë artritin, ndezjet e nxehta, çrregullimet e flokëve, lëkurën dhe osteoporozën. Disa studime zbuluan se konsumimi i 40-80 miligramë tërfili të kuq në ditë ul afshet e nxehta ekstreme te gratë në menopauzë, megjithëse provat nuk janë plotësisht të kënaqshme. Pavarësisht se ka vlera të përshtatshme sigurie, efektet anësore të lidhura me këtë produkt përfshijnë të vjella, njolla vaginale, të përziera dhe dhimbje koke. Për më tepër, për shkak të vetive të tij të vogla estrogjenike, ushqyerjes me gji, shtatzënisë, çrregullimeve të gjakderdhjes dhe çështjeve të ndjeshme ndaj hormoneve, njerëzit duhet të shmangin përdorimin e tërfilit të kuq. Për të mbrojtur jetën tuaj, ju rekomandohet të konsultoheni me profesionistë mjekësorë përpara se të përdorni këtë produkt.

Etiketat e postimeve:

Monika Wassermann është një mjeke dhe një shkrimtare e pavarur me bazë në MB, e cila jeton me macen e saj Buddy. Ajo shkruan në disa vertikale, duke përfshirë jetën, shëndetin, seksin dhe dashurinë, marrëdhëniet dhe fitnesin. Tre dashuritë e saj të mëdha janë romanet viktoriane, kuzhina libaneze dhe tregjet e cilësisë së mirë. Kur ajo nuk është duke shkruar, mund ta gjeni duke u përpjekur të meditojë më shumë, duke ngritur peshë ose duke u endur nëpër qytet.

Ju nuk keni leje për t'u regjistruar
.mkdf-page-footer .mkdf-footer-bottom-holder .mkdf-grid { gjerësia:100% !i rëndësishëm; }