Trendet më të fundit të shëndetit, stilit të jetesës dhe kulturës pop, të ofruara për ju!
 

Fb Në. Tw. Bëhu

SI NDIKOJNË MOLLA NË NIVELIN E SHEQERIT TË GJAKUT DHE TË PERSONAVE ME DIABET?

SI NDIKON MOLLA NË NIVELIN E SHEQERIT TË GJAKUT DHE TË NJEREZIT ME DIABET-min.

Mollët janë ndër frutat më ushqyese të ngarkuara me vitamina C, antioksidantë, fibra dhe mikronutrientë të tjerë, duke i bërë ato një shtesë perfekte për dietat me diabet dhe jo-diabetikë. Megjithatë, ato kanë karbohidrate, dhe ju duhet të mbani sasinë e porcioneve të kufizuara nëse jeni duke parë marrjen e karbohidrateve dhe kalorive.

Përveç manaferrave dhe grejpfrutit, mollët janë ndër frutat më ushqyese në tokë, prandaj janë të popullarizuara në mbarë botën. Një mollë e mesme ka vitaminë C, fibra, antioksidantë dhe mikronutrientë të tjerë që i nevojiten trupit për të funksionuar mirë. Antioksidantët në mollë ngadalësojnë tretjen e tyre të karbohidrateve; prandaj ato nuk rrisin nivelet e sheqerit dhe insulinës në gjak aq shpejt sa sheqernat e përpunuara dhe të rafinuara. Përveç kësaj, ato kanë një indeks mesatar glicemik (GI) dhe ngarkesë glicemike (GL) në shkallën e glukozës, që do të thotë se efekti i tyre i përgjithshëm në nivelet e sheqerit në gjak nuk është i dëmshëm. Megjithatë, ato janë të ngarkuara me karbohidrate, të cilat duhet t'i merrni parasysh nëse jeni duke parë marrjen e kalorive dhe karbohidrateve. Këtu është gjithçka që duhet të dini se si mollët ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak dhe diabetin.

Profili ushqyes i mollës

Profili ushqyes i çdo ushqimi ose elementi dietik është kritik për të përcaktuar se si ushqimi në fjalë ndikon në trup dhe kontributin e përgjithshëm që ai jep për shëndetin. Rrjedhimisht, rishikimi i profilit ushqyes të mollës tregon se sa e vlefshme është për shëndetin. Një mollë e mesme ofron 9 mg vitaminë C, 27 g karbohidrate totale, 4.8 g fibra, 22.2 g karbohidrate neto dhe mikronutrientë të tjerë. Kjo tregon se molla është e ushqyeshme, megjithëse është e mbushur me shumë kalori. Ju mund të shijoni mollët duke mbajtur nën kontroll kaloritë tuaja duke minimizuar konsumin tuaj në një mollë në ditë.

Mollët janë mjaft të mbushura

Nëse jeni duke kërkuar për një frut që do t'ju ndihmojë të ndiheni të ngopur për më gjatë, mund të zgjidhni mollët. Nuk mund të gaboni kurrë me këto fruta, veçanërisht sepse ato janë të ngarkuara me fibra. Një mollë zakonisht ka 27 g karbohidrate, por 4.8 prej tyre përbëhet nga fibra. Fibrat janë karbohidrate të patretshme për të cilat trupi ka nevojë për shumë funksione, duke përfshirë uljen e niveleve të sheqerit në gjak, insulinës dhe kolesterolit, mbajtjen e presionit të gjakut të ulët dhe përmirësimin e shëndetit të zorrëve. Fibrat e mollëve i shtojnë masë ushqimit, ngadalësojnë tretjen, duke ju bërë të ndiheni të ngopur. Rrjedhimisht, mollët do të ishin një shtesë e përsosur në dietën tuaj nëse jeni duke parë peshën tuaj. Megjithatë, ju duhet t'i konsumoni ato në moderim, sepse ato janë të ngarkuara me kalori të cilat mund të rrezikojnë kërkimin e humbjes së peshës nëse nuk kontrollohen.

Mollët kanë vetëm një efekt të moderuar në nivelet e sheqerit në gjak

Ashtu si shumica e frutave, mollët përmbajnë sheqerna të thjeshta të quajtura fruktozë, të cilat trupi i thith lehtësisht në qarkullimin e gjakut. Megjithatë, fruktoza në mollë nuk absorbohet aq shpejt sa në mjaltë ose sheqerin e tryezës; Prandaj, mollët do të ndikojnë vetëm mesatarisht në nivelin e sheqerit në gjak. Shpjegimi kryesor pas kësaj është se fibrat në sheqer ngadalësojnë tretjen e fruktozës si dhe thithjen e saj. Rrjedhimisht, lejohet më shumë kohë veprimi dhe sheqeri që hyn në qarkullimin e gjakut ngadalësohet, duke rezultuar në mungesë të rritjes së niveleve të sheqerit dhe insulinës.

Për më tepër, vlerat glicemike të fruktozës në mollë janë të ulëta. Indeksi glicemik (GI) dhe ngarkesa glicemike (GL) janë dy vlera që tregojnë efektin e përgjithshëm të karbohidrateve në nivelet e sheqerit në gjak. Mollët kanë vetëm vlera të moderuara për këto dy parametra, duke i bërë ato më pak të dëmshme për nivelin e sheqerit në gjak dhe insulinës. Përveç kësaj, antioksidantët polifenol në mollë ngadalësojnë tretjen dhe përthithjen e fruktozës, duke kufizuar më tej rritjen negative të sheqerit në gjak dhe niveleve të insulinës.

Antioksidantët në mollë përmirësojnë rezistencën ndaj insulinës

Përveç uljes së nivelit të sheqerit në gjak, antioksidantët polifenol në mollë mund të ndihmojnë në përmirësimin e rezistencës ndaj insulinës, e cila është një nga shkaqet kryesore të diabetit, duke përfshirë diabetin e tipit 1 dhe 2. Ai e bën këtë duke dërguar sinjale në pankreas për të prodhuar më shumë insulinë dhe duke aktivizuar qelizat për t'iu përgjigjur insulinës. Kjo i bën qelizat më të ndjeshme ndaj insulinës, duke ulur më tej rrezikun e diabetit. Si i tillë, marrja e mollëve në moderim mund të ndihmojë në menaxhimin më të mirë të diabetit të tipit 1 dhe 2 dhe gjithashtu të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Mollët mund të jenë një frut i mirë për diabetin nëse hahen me moderim

Një studim i vitit 2013 tregoi se konsumimi i mollëve ndihmoi në menaxhimin dhe uljen e rrezikut të diabetit të tipit 2 në të njëjtën mënyrë si boronicat dhe grejpfruti. Një arsye që qëndron pas kësaj është se fibrat në mollë ndihmojnë në ngadalësimin e tretjes dhe përthithjes së sheqerit, duke reduktuar veprimin me rul të sheqerit dhe insulinës, të cilat shpesh shkaktojnë diabet. Arsyeja tjetër janë antioksidantët polifenol në mollë, për të cilët studimet kanë zbuluar se kryejnë role të ndryshme, të cilat të gjitha kontribuojnë në uljen e rrezikut të diabetit të tipit 2. Këtu janë antioksidantët kryesorë në mollë dhe si ndikojnë ato në nivelin e sheqerit në gjak;

Versionet më të kuqe dhe mjaltë të mollëve kanë përqendrime më të larta të këtyre antioksidantëve, që do të thotë se efektet e tyre në nivelet e sheqerit në gjak janë më të gjera.

Mollët janë hidratuese

Ne kemi folur për përfitimet e shumta të mollës në nivelet e sheqerit në gjak dhe diabetit. Megjithatë, ne nuk mund të anashkalojmë se sa të hidratuar janë mollët. Pesha totale e një molle mesatare ka më shumë se gjysmën e saj të përbërë nga ujë, duke e bërë atë një hidratues të mirë. Sigurisht, nuk krahasohet me shalqinin, por nuk është e dëmshme të kafshoni një mollë herën tjetër kur të keni etje dhe uri. Mos harroni, disa nga antioksidantët në mollë nuk gjenden në shalqi.

Unë kam diabet - a duhet të ha mollë?

Mollët janë fruta ideale edhe nëse jeni diabetik. Pacientët me diabet duhet të marrin fruta dhe perime të paktën çdo ditë për të rritur numrin e përgjithshëm të antioksidantëve dhe mollët sigurisht që do t'ju ndihmojnë në këtë udhëtim. Përveç kësaj, studimet kanë treguar se mollët do të ndihmojnë në uljen e nivelit të sheqerit në gjak; kështu trupi do ta menaxhojë më mirë diabetin. Megjithatë, mos harroni se ato janë të ngarkuara me kalori dhe karbohidrate, dhe kështu duhet të ulni sasinë e porcioneve.

Përfundim

Mollët janë fruta ushqyese të mbushura me fibra, vitaminë C, antioksidantë dhe mikro dhe makronutrientë të tjerë. Ato bëjnë fruta të mira për diabetikët dhe jo diabetikët, sepse fibrat dhe antioksidantët në to mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak në përmirësimin e rezistencës ndaj insulinës. Megjithatë, ato janë të ngarkuara me kalori dhe karbohidrate, dhe ju duhet të minimizoni një porcion për një mollë për të shmangur marrjen e tepërt të kalorive dhe karbohidrateve, veçanërisht nëse jeni duke parë peshën tuaj.

Etiketat e postimeve:

MS, Specialisti i gjumit në Universitetin e Tartu Duke përdorur përvojën e fituar akademike dhe profesionale, unë këshilloj pacientët me ankesa të ndryshme për shëndetin mendor - humor depresiv, nervozizëm, mungesë energjie dhe interesi, çrregullime të gjumit, sulme paniku, mendime obsesive dhe ankth, vështirësi në përqendrim, dhe stresi. Në kohën time të lirë, më pëlqen të pikturoj dhe të bëj shëtitje të gjata në plazh. Një nga obsesionet e mia të fundit është sudoku - një aktivitet i mrekullueshëm për të qetësuar një mendje të shqetësuar.

Ju nuk keni leje për t'u regjistruar
.mkdf-page-footer .mkdf-footer-bottom-holder .mkdf-grid { gjerësia:100% !i rëndësishëm; }